Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Neodolatelný jablečný koláč – recept plný podzimních chutí

06.10.2024 13:01

Jablečný koláč má dlouhou historii, která sahá až do středověku. První recepty pocházejí z Anglie 14. století, kde se jablka, často v kombinaci s kořením, pekla v těstě jako jednoduchý a dostupný dezert. Koláče byly oblíbené díky snadné dostupnosti jablek a trvanlivosti ingrediencí. V průběhu staletí se recepty rozšířily po Evropě a Severní Americe, kde vznikly regionální varianty, jako je slavný americký "apple pie". Dnes je jablečný koláč symbolem domácí pohody a tradičního pečení.


Ingredience:
  • 6 středně velkých jablek (ideálně kyselých)
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla (studené)
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • Šťáva z půlky citronu
  • 50 g hnědého cukru (na jablka)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • Trocha vanilkového cukru nebo vanilkového extraktu
  • Máslo na vymazání formy

Postup:

  1. Příprava těsta: Smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky a zapracujte prsty, dokud nebude směs připomínat drobenku. Přidejte vejce a rychle vytvořte kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici odpočinout minimálně 30 minut.

  2. Příprava náplně: Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, přidejte hnědý cukr, skořici, vanilkový cukr (nebo extrakt) a lžíci kukuřičného škrobu. Dobře promíchejte.

  3. Tvarování koláče: Troubu předehřejte na 180 °C. Vyválejte těsto a vyložte jím kulatou formu (průměr cca 24 cm). Nechte přesahovat těsto přes okraje formy. Do formy nasypte připravenou jablečnou směs.

  4. Dokončení koláče: Přesahující těsto zlehka přeložte směrem dovnitř přes jablka. Koláč můžete také ozdobit proužky z těsta ve tvaru mřížky.

  5. Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut, dokud nebude těsto zlatavé a jablka měkká.

  6. Servírování: Podávejte teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou. Můžete také posypat moučkovým cukrem pro efekt.


Užitečné tipy:
  • Použijte různá jablka – kombinace sladkých a kyselých druhů dodá koláči zajímavější chuť.
  • Pro extra křupavý povrch můžete těsto před pečením potřít rozšlehaným vejcem a posypat třtinovým cukrem.
  • Pokud máte rádi ořechy, přidejte do jablečné směsi nasekané vlašské ořechy nebo mandle.


Tip: Pro jedinečné vychutnání jablečného koláče doporučujeme příborovou sadu na moučník CLASSIC PRESTIGE, která zahrnuje vše potřebné pro dokonalé stolování – od vidliček po lopatku na dort. Užijte si sladké chvíle s kvalitním servisem!

Prohlédněte si naše příborové sady na moučník
 Prohlédnout