Neodolatelný jablečný koláč – recept plný podzimních chutí
Jablečný koláč má dlouhou historii, která sahá až do středověku. První recepty pocházejí z Anglie 14. století, kde se jablka, často v kombinaci s kořením, pekla v těstě jako jednoduchý a dostupný dezert. Koláče byly oblíbené díky snadné dostupnosti jablek a trvanlivosti ingrediencí. V průběhu staletí se recepty rozšířily po Evropě a Severní Americe, kde vznikly regionální varianty, jako je slavný americký "apple pie". Dnes je jablečný koláč symbolem domácí pohody a tradičního pečení.
Ingredience:
- 6 středně velkých jablek (ideálně kyselých)
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla (studené)
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- Špetka soli
- 1 lžička skořice
- Šťáva z půlky citronu
- 50 g hnědého cukru (na jablka)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- Trocha vanilkového cukru nebo vanilkového extraktu
- Máslo na vymazání formy
Postup:
-
Příprava těsta: Smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky a zapracujte prsty, dokud nebude směs připomínat drobenku. Přidejte vejce a rychle vytvořte kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici odpočinout minimálně 30 minut.
-
Příprava náplně: Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, přidejte hnědý cukr, skořici, vanilkový cukr (nebo extrakt) a lžíci kukuřičného škrobu. Dobře promíchejte.
-
Tvarování koláče: Troubu předehřejte na 180 °C. Vyválejte těsto a vyložte jím kulatou formu (průměr cca 24 cm). Nechte přesahovat těsto přes okraje formy. Do formy nasypte připravenou jablečnou směs.
-
Dokončení koláče: Přesahující těsto zlehka přeložte směrem dovnitř přes jablka. Koláč můžete také ozdobit proužky z těsta ve tvaru mřížky.
-
Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut, dokud nebude těsto zlatavé a jablka měkká.
-
Servírování: Podávejte teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou. Můžete také posypat moučkovým cukrem pro efekt.
Užitečné tipy:
- Použijte různá jablka – kombinace sladkých a kyselých druhů dodá koláči zajímavější chuť.
- Pro extra křupavý povrch můžete těsto před pečením potřít rozšlehaným vejcem a posypat třtinovým cukrem.
- Pokud máte rádi ořechy, přidejte do jablečné směsi nasekané vlašské ořechy nebo mandle.
Tip: Pro jedinečné vychutnání jablečného koláče doporučujeme příborovou sadu na moučník CLASSIC PRESTIGE, která zahrnuje vše potřebné pro dokonalé stolování – od vidliček po lopatku na dort. Užijte si sladké chvíle s kvalitním servisem!
Prohlédnout